Bodega Viña Costeira

 

När man tänker på spanskt vin är det vanligtvis ”vino tinto”. Rödvin som det är lätt  att hitta på systemet. Mest finns där Rioja, men nu även andra såsom Ribera del Duero eller Priorat. Vita spanska viner däremot finner man sällan på hyllorna.

Som kunder kopplar vi inte ihop spanskt vin med vita viner av hög kvalitet. Men sanningen är att Spanien har ändrat sina trender. Nu kan man hitta utmärkta vita viner i många distrikt till exempel  Penedes, Rueda men framför allt Galicien som ligger långt före med många unika, lokala vita druvsorter.

I det magiska Galicien i nordvästra Spanien, där folk fortfarande tror på häxor och legender. Här finns det värdefulla lokala druvsorter, den mest kända Albariño som spelar ett stor roll, men det finns många andra som ger prima vita viner. Druvsorter som Treixadura, Godello, Loureira eller Doña Blanca.

Vi behöver inte gå så djup som Alain Huezt de Lemps fransmannen som förklarade norspansks vinodling i sin förleläsning  Vignobles et vins du Nord-Ouest de l’Espagne. Han föreläste om när han reste med sin Ranault 4/4 under 50-talet för att lära sig allt om vinodling, traditioner, vinlusen, de stora förändringarna av vinodling mellan 1850 tills nutid för att upskatta de vita viner som tillverkas i Galicien.

Bodegan Viña Costeira grundades för mer än 50 år sedan med ambitionen att behålla de lokala druvsorterna med en blandning av tradition och innovation. Varje år tillverkas endruvsviner med Treixadura, Godello men  även en blandning  med dessa två plus albariño. Ett trevligt exempel för att lära sig mer om den här spännande regionen.

 

ENO-023

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor viner från Bodegan Viña Costeira som har bodegor i tre olika distrikt i Galicien.

  • 2 flaskor Tambora Godello

Godellodruvan som har levt i skuggan av Albariño börjar få sin plast som god kvalitesdruva i vinvärden.

Ett klart exempel på det är detta vin framställt på enbart godellodruvan.

Gulgrönaktig färg med dofter av vita frukter och inslag av blommor. Frisk och fruktingt. 

Serveras vid 12-14ºC till kycking- eller fiskrätter, passar även utmark med skalljur.

2 flaskor Meu

Treixadura

Treixaduradruvan är känd som juvelen i vindistriktet Ribeiro. Den används både i kombination med andra druvor eller ensam.

Det här vinet är gjort på 100% Treixadura. Har ser man hur druvsorten är med sin gulgröna färg och dofter av vit frukt och citrustoner. Frisk och fruktig bra balans.

Serveras vid 12-14ºC

  • 2 flaskor Colección 68

Bodegan tog fram märket Coleccion 68 till minne av året då bodegan grundades. Mer en 50 år har gått sedan dess och det har haft stor betydelse för hela distriktet Ribeiro.

Ett vin gjort med de mäst kända druvsorterna i distrikten; Albariño, Treixadura och Godello i en perfekt blandning för upskatta essansen av Galicien.