Bodegas Viña Romana

Floden Duero är känd för sitt berömda vindistrikt. Nära dess mynning i Portugal ligger Oporto med sina klassiska viner, och i början av floden Ribera del Duero distriktet, två av de mest berömda vindistrikten i världen.
I mitten av den långa floden Duero på spanska sidan, nära gränsen till Portugal, hittar vi det här distriktet, som tillverkade vin redan på Romartiden. År 2007 fick distriktet ursprungsnamnet ”Los Arribes”. Myndiheterna tog bort namnet Duero, kanske för att inte förarga det kända vindistriktet, som redan har Duero i sitt namn.

”Los Arribes” döljer en vin skatt av druvsorter, som väldigt få har provsmakat.
Landskapet i ”Los Arribes” har en kuperad terräng. Det är otroligt att man kan odla i så branta marker. Man ser vinfälten luta sig mot floden i branta terrasser.
Långt tillbaka i tiden tillverkade de som levde här, ”bancales” breda trappor terrasser på sluttningarna. Något som tillåter odling av vinranker i så här branta fällt.
På fälten växer hundraåriga rankor med stor möda. Druvsorter som är svårt att hitta på andra platser i Spanien, och som är okända i resten av världen. De branta bergen har bidragit till isolering från resten av världen och har därför behållit sina skatter inom trakten, druvsorter, som stort sett finns endast här.
Druvsorten Juan Garcia, lik som Svenson i Sverige, har ett mycket vanligt spanskt namn men är ganska svår att hitta utanför det här området.
Den finns nästan bara i ”Los Arribes”. En druvsort som trots sin höga kvalitet inte spridit sig. Den ger balancerade viner med låg alkoholhalt och låg syra.
Går att lagras på ekfat.
Bruñal, den andra druvsorten är nästan försvunnen, en minoritet druvsort (som bara går att hitta på specifika platser), i det här fallet, bara i de tre byarna i närheten av bodega Viña Romana.
Denna druvsort upptäcktes inte förrän 2011 av myndigheterna då den registrerades.
Denna gamla, nu återupptäckta druvsort, är mycket intressant.

ARBETSFILOSOFI

 

Det var år 2009 som Jose Luis Flores tog över vinbodegan i byn Villarino de los Aires, hans hustrus födelseort, i los Arribes trakten .
De förra ägarna skulle sluta tillverka vin. Folket i byn hade börjat lämna arbetet på vinfälten, de yngre sökte sig till städerna för att skaffa sig ett bättre liv, och det var de äldre som fick ta hand om vinrankorna, skörden blev mindre och mindre för varje år så till sist kände de att det var inte värt mödan.
Jose Luis kunde inte se denna stora vinpotencial med de så annurlunda druvsorter som fanns här försvinna. Han bestämde sig för att följa sin dröm och att överta vingården och bodegan. Han hade som man säger här, vintillverkning i blodet. Såsom amatör hade han gjort vin för länge sedan, men nu var det första gången han tillverkade på allvar.
Som en hjälte antog ansvaret för att de annorlunda druvsorterna Juan Garcia och framför allt Buñal inte skulle försvinna.

Han vill ta fram olika viner långt ifrån de som är kända.

Möjligheterna för det är utmärkta;

Vinrankor över hundra år gamla av annorlunda druvsorter odlade i dessa ”bancales” i branta sluttningar mot fluden som ger högre fuktighet än normalt i Kastillen.

Allt inverkar för att göra deras vinerspeciella.

ENO-003

 

Erbujdandet består av en låda med 3 flaskor av olika årgångar och stilar. Det första gjort på en blanding av två druvsorter. De andra två gjorda på den enstaka druvan Juan Garcia. Alla tre ger en utmärkt bild av det här unika vinområdet.

1 flaska Winner Premium 2014

Ett vin gjort på båda druvsorterna Bruñal och Juan García från hundraåriga rankor, som blev det bästa vinet från ”Los Arribes” med 94 poägn av 100 i tävlingen Vinduero. Ett vin som fått bra betyg i alla de tävlingar det deltagit i. Mer än åtta månader på ekfat och minst ett år på flaska. Det har dofter av mörka bär, insläg av kakao, rostat kaffe och kryddor. Välstrukturerad kropp, håller sig  kvar lång tid i munnen med lång eftersmak.

Passar bra till  nötkött, till och med till vilt.

1 flaska Heredad del Viejo Imperio 2015

Ett endruvsvin gjort endast med druvsorten Juan García från rankor som klarat sig från vinlusen, prefylloxera, det vill säga mer än 105 år gamla.

Vinet har lagrats i 18 månader på amerikanska och franska ekfat och minst ett år på flaska. Det har dofter av mörka bär, kryddor, läder, mineralitet med bra balans och viss elegans.

Passar till ryggbiff med svamp och kött grytor.

1 flaska Solar de la Victoria 2017

Ett endruvsvin gjort på Juan Garcia med mindre tid på ekfat, 6 månader, vilket ger ett vin med stark fruktig doft, mjuk balancerad smak.
Den kortare tidenpåi fat ger det här vinet mer fruktighet och så klart mindre inslag av ek.
Ett trevligt vin som passar till det mesta.