Bodegas Rafael Cambra

 

Söder om Valencia uppe i bergen ligger en liten by vid namn Fontarares dels Alforins, i ett område där det funnits vinodling sedan urminnes tider.

Foskare har hittat lerkrukor i de Iberiska arkeologiska ruinerna i närheten där man jäste druvor 500 års före kristus.

Området ligger mellan bergen och Medelhavet, där havsbrisen känns skönt efter det hårda arbetet på vinfälten.

Väderförhållandena är tuffa med varma torra somrar och knappt ingen nederbörd när växterna som bäst behöver det. Jordbrukana fick lära sig vilka druvsorter som kunde klarar sig bäst här.

Det var Monastrell den mest odlade druvan i medelhavsklimatet, mer känd som Moudrève som den kallas i Frankrike, eller Mataro i USA och Australien men ursprunget är härifrån.

Andra druvsorter såsom Forcalla, Arco och Bonicaire, inte så kända, har hållit sig kvar i detta område. Man hittar dem inte på någon annan plats i världen.

Druvsorter som behöver lång växtperiod för att bären skall bli fullmogna, och ge fylliga och smakrika viner.

 

Arbetsfilosofi:

Rafael Cambra är den förste i familjen som börjat tillverka vin. Hans far och farfar arbetade i jordbruk vinodling, olivodling och växhusodling. Rafael och hans fru Elena hade andra tankar de började i liten skala med 6 ekfat för att tillverka vin av sina egna druvor vilka visade ge ett utmärkt vin.

Nu har de skaffat sig ett gammalt gårdshus från 1670 talet, mitt på landet med tanken att bo i närheten av vinfälten, sådana bostäder kallas  ”Masia” på spanska. Uppe i bergen 670 meter över havet med friska vindar som tillåter att druvorna odlas på ett ekologiskt sätt.

Rafael tror på druvorna härifrån framför allt Monastrell som är den mest odlade i den här trackten andra sorter som Arco, Bonicaire och Forcalla är också mycket intressanta. Men att ta bort gamla internationella vinstockar planterade på 1980-talet då folk trodde på dessa druvor som förbättrade sorter tyckte han var synd, så han behöll dem för att tillverka andra kvalitetsviner.Det han vill sätta fokus på, är de andra sorterna som ingen annan odlar.

Forcalla har väck intresse hos andra vinmakare i trackten, men det finns bara några få fält i området. Sorten blev nästan eliminerad från vinodling av olika anledningar, men fram för allt är att Forcalla ger viner med mindre färg än andra sorter. En beteckning inte så viktigt nu men förr skulle röda viner ha stark rödfärg.

Eno-011

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor:

  • 2 Flaskor Forcalla de Antonia 2018.

Tillverkat enbart med sorten Forcalla fråm fälten som odlades av fröken Antonia, hon är nu borta men Rafael vill nämnge vinet till henes minne, en person som trots alla motsättningar fortsatte med att odla denna druvsort.

Ett ljusfärgat vin med låg syra, doft av körsbär och citrus med fin fruktintensitet och bra avslutande syra. Med behaglig eftersmak.

  • 2 Flaskor Uno 2018 100% Monastrell.

Monastrell är den mest odlade druva i området  Medelhavets Druvsort som kräver detta varma klimat för att nå full mognad och ge fylliga viner och sin lite animaliska karäkter.

Med doft av röda och mörka bär, kryddor och örter visar den rustika karaktär som druvsorten har med bra balans mellan syra och alkoholhalt,  friskt och elegant.

  • 2 Flaskor Soplo Malvasia 2019.

Namnet Soplo som betyder blåst på spanska kanske kan beskriva vinet i sig själv som en frisk vind från havet.  Ett vit vin med doft av vita blommor med insläg av päron fräscht och smakligt. Passar med pasta salader och fisk t.ex gädda.