BODEGA 4 RAYAS

Den här gången tar vi oss till Rueda i Kastilien nordväst om centrala Spanien. Säkert vet ni redan att namnet Kastillien kommer från” Castillo” borg. Väldigt nära där vi befinner oss finns två av de viktigaste borgarna som ännu finns kvar i det här territoriet;  Castillo de la Mota i byn närmast Rueda och Castillo de Coca lite längre bort.

Rueda ligger på kastilienplatån omkring 750 meter över havet och har ett kontinentalt klimat, kalla vintrar och torra varma somrar. Skörden sker i början av hösten då dagarna ännu är varma och nätterna kyliga. Detta bidrar till att bilda aromer i druvorna och hålla kvar fruktsyran.

Den steniga jordmånen i de alluviala flodterrasserna utmed floden Duero gör det enkelt för rötterna att ta sig djupt ned i marken för att hitta den fuktighet, som rankorna behöver för att överleva i det varma klimatet.

Den här området var för länge sedan känt för sina viner.Man tillverkade viner liknande Sherry med solera system, vilket några entusiastiska tillverkare ännu fortsätter med. Vinet heter ”Palido”. Ett vin som numera är rätt sällsynt.

Ett annat traditionellt vin ärvt efter sina förfäderna, är ”Dorado” ett vin som gjordes på ett annorlunda sätt, damejeanner (stora bukiga glasflaskor)  fulla med vin, togs ut från bodegan och ställdes mitt i solen för att vinet långsamt skulle oxideras. Ett omodernt vin som tappar följare för var år.

Den riktiga revolutionen för viner från Rueda kom under de senaste 40 åren då alla nya tekniker för att jäsa dervmusten kallt och bevara vinerna  gav möjligthetatt ändra stilen till unga, friska, aromatiska viner.

Som i alla vinområden vi håller på att besöka, har Rueda sin egen druvsort. I det här fallet, om vi pratar om Rueda måste vi nämna Verdejo. Båda namnen är starkt sammankopplade. Beställer du en Verdejo på en bar i Madrid får du en Rueda.

Namnet Verdejo kommer från ”verde” på grund av att druvskalet är mer grönt än gult. En druvsort som hör mycket ihop med den franska Sauvignon Blanc planteras  också i området precis som i nästan hela världen. En internationell druvsort bland andra lokala. I början av 80-talet trodde man att den internationella druvan kunde förbättra verdejovinerna. 40 år senare uppskattas mer endruvviner på  Verdejo med fylligare kropp och rundare smak än viner på andra druvsorter i dessa klimatförhållande.

 

Arbetsfilosofi:

Angel Calleja oenolog i Bodegan sedan 40 år tillbaka var med från början av revolutionen av Rueda. Han kom helt nyexaminerad till bodegan med nya ideér och bidrog med sin kunskap att bygga upp framtiden för en ny vinstil av viner som de aldrig innan tänkt sig tillverka i dessa områden.

Att använda sig av ny teknologi i ett traditionellt område är inte lätt, man måste hela tiden, som en kompass visar vilken den rätta vägen är.

Nu efter 40 år anses Ruedas viner med sin druva Verdejo,  välplacerad som några av de bästa vita viner.

De här vinerna framtagna med hjälp av teknologin  har sina fiender, men man måste erkänna den kvalite som har uppnåtts under de här sista 40 år.

Det var den sista skörden oenologen Angel Calleja var med om innan han pensionerade, fick namnet 40 Vendimias (40 skördar)  som en hyllning till honom.Han lämnar nu vinet till nya generationer som vi hoppas ärver hans passion.

ENO-006

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor  med två olika viner av druvsorten Verdejo. Ett ungt vin där vi kan känna alla särdrag som druvsorten har, samt ett annat vin av Verdejo fatlagrad i Bordeaux stil.

 

4 flaskor 40 Vendimias Verdejo 2018

 

Ett vin som sammanfattar Ruedas fyrtio års förvandling.

Med djup frisk doft av citrus, med en markerad ton av örtiga dofter såsom hö, buxbom  blandat med anis och fänkål.  En hög fruktsyra som ger friskhet med fyllig kropp  perfekt balanseras. Lämnar en mjuk strävhet i munnen.

Ett vin som passar utmärk till pocherad fisk med citronsåseller och skaldjur samt risrätter, man kan t ex tänka sig en paella avnjuten på stranden i någon ”chiringuito” med ett glas svalt vin i handen medan solenstrålar.

 

2 flaskor 40 Vendimias Cuvee 2019

 

Ett vin av druvsorten Verdejo 20% fatjäst och 80% jäst i ståltank. Efter jäsning  lagradt tillsammans på ekfat i 5 månader. Ett vin i Bordeauxstil, där man kan känna skillnaden mellan druvas två stilar.

Vinet tappar inte sin druvkaraktär med tydliga citrusdofter blandade med  kryddofter från från sin lagringstid på ek.

Vinet passar bra till stekta eller grillade fiskrätter som till exempel grillad lax och rökt ål.

Om du jämför de två olika vinerna kommer du att kunna känna skillnaden av båda stilar med samma druva.