BODEGA RÉGOA

Denna gång tar vi oss fram till en bodega i ett väldigt speciellt område, den magiska trakten Galicien i nordvästra delen av Spanien.

Distriktnamnet ”Ribeira Sacra” talar om sitt ursprung med många kloster utmed floderna Sil och Miño. I området finns en mängd av kloster från Medeltiden, 18 stycken av dem går att besöka. Det är den plats i Europa som bibehållit flest Romerska konstruktioner.

Platsen var känd redan på Romartiden för sina kvalitetsviner. Legenden säger att romerska kejsare ville ha vin därifrån på sitt bord.

När man kör till bodegorna på små slingrande vägar kan de hända att man känner sig osäker på om man verkligen tog rätt väg i sista korsningen. En blick ut genom bilrutan säger att här kan det omöjligt ligga några vinfält men då plötsligt, när vägen tar slut och blir en brant sluttande stig, ser man dem, vinrankorna som klamrar sig fast på de branta sluttningarna. Och man utropar Gud i himmelen, VILKEN SYN!!!! Och man inser att det är en helig plats ”Ribeira Sacra”.

De första för att kunna förstå vilket speciellt område vi befinner oss i, är att vinfälten ligger i de branta sluttningarna utmed floden. De andra är att jorden är av en porös  bergart som brutits ned till småsten. I en sådan jordmån tar sig rotsystemet djup ned för att hitta de näringsämnen och det vatten som krävs för vinrankornas utveckling grönska och hälsa under de soliga sommarmånaderna medan andra växter vissnar.

Den blåa druvsorten som odlas på störst areal i området är Mencia en sort som experterna tror är släkt med Cabernet Franc ursprungligen från Bordeaux. Man kan tänka sig att en munk tagit några rankor med sig under sin pilgrimsresa från Frankrike till Santiago de Compostela, den traditionella pilgrimsresa som började under Medeltiden och är så populär att gå även nu i vår tid.

Men de är inte bara den druvsorten som växer i de branta sluttningarna, man kan även hitta mindre kända blåa druvsorter såsom  Caiño och Brancellao ovanliga sorter som växer i Galicien, den sista var på väg att försvinna.

ARBETSFILOSOFI

 

Jose María Prieto föddes i trakten, han minns sin barndomstid och pekar åt den andra sidan av floden, där hans farfar hade sina fält och berättar hur de tog sig dit med små åsnor när han var liten.

Jose Maria började plugga till läkare, men tappade aldrig kontakten med trakten och lusten att äga sitt eget vinfält. När han så fick platsen som doktor i byn fick han möjlighet att prata med  de i byn som ville lämna det hårda arbetet och önskade sälja, på så vis började han köpa fält efter fält och till slut samlade han ihop 11 ha i de branta sluttningarna med en lutning av 80%, en stor areal för att befinna sig här i Galicien, som är känt för sina små fält.

På hans vingård växer framför allt druvsorten Mencia men också de mindre kända Caiño och Brancellao. Jose Maria är en av de som producerar mest av den sista druvsorten i området.

Rankorna får inget extra vatten eller näring, med tanke att plantorna måste överleva naturligt i sin miljö. Jose Maria lämnar växerna att sköta sig själva, det enda han gör är att spruta dem så lite som möjligt och gör den sista sprutningen i juli, på det viset får de naturliga vilda jäststammarna tid att fastna i druvskalet. Jose Maria tillsätter bara lite svavel i sina viner, för att hålla dem friska, aldrig någon kommersiell jäst eller någon annan kemisk produkt, hans viner kunde klassas som ekologiska men han vill hålla på med mer pappersarbete.

Hans filosofi när det gäller vintillverkning är att man måste vänta minst två vintrar innan man flaskar vinerna, man får ta det långsamt så att vinerna blir färdiga, på det viset undviker han att använda kemikaler och vinet klarnar sig självt på ett naturligt sätt.

ENO-004

 

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor

3 flaskor Regoa TN 2012

Ett vin gjort med en blanding av 4 olika druvsorter 80% Mencia 10% Brencellao 8% Caiño och 2% Sauson, med fokus på Mencia med ett bra ackompanjerat inhemska druvsorter.

Med en väldigt bra balans av alla komponenter,  upptäcker man den fina friskheten och höga syran som Menciadruvan ger i ett  klimat med Atlanten som granne. Ett mjukt och elegant vin att äta med ”lacon” ett sort skinka som görs här i Galicien eller en ost av komjölk från trakten som kallas ”tetilla” Bröst-ost, mjuk och krämig ost som passar utmärkt med det här vinet.

3 flaskor Regoa Copas 2017

Ett vin utan någon fatlagring gjort med en blanding av Mencia, Brencellao, Caiño och Sauson med en lång macererings tid med skalet. Man uppfattar det här vinet lite rustikt, såsom gammaldags med ett uråldrigt förhållande till traditionen, som det gjordes förr, det har en stark karaktär, kraftfull men inte aggressivt.

Detta vin passar bra till en typisk gryta ”Pote Gallego” med böner, fläskkött och vitkål. Klassisk mat för att orka med det hårda arbetet i fälten.