Bodegas Terra de Lantaño

Vi är åter i det magiska Galizien. Den har gången nära kusten dit vikingarna kom för att erövra landet med sina grunda Drakskepp. Det var lätt för dem att via floderna tar sig upp från havet till staden  Santiago de Compostela, det mycket kända målet för pilgrimsfärder. I byn Catoira firas t.o.m. numera en vikingafestival till minne av deras ankomst.

Många skatter rövades av vikingarna, vilka säkert berusade sig med vinet som lokalbefolkningen tillverkade i området.

Här, där det råder atlantklimat och det regnar mer än på någon annan plats i Spanien, växer den vita druvsorten Albariño som anses vara drottning av alla spanska vita druvsorter.  Albariño  ger fruktiga viner som passar in i området med sina flodmynningar där man hittar olika sorts fisk djur och delikata skaldjur.

Eftersom det regnar mycket och havet finns så pass nara är här hög  luftfuktighet. Värme och fuktighet ger emellertid lätt upphov till mögel i frukten. För att undvika problemet odlas vinrankorna enligt ett annorlunda växtsystem än det vanliga i övriga vinvärlden. För att frukten ska växa högt upp från marken och luftas ordentligt, använder man pergolor. Stolpar av  granit leder vinstockarna att växa uppåt, och efteråt läggs ett horisontellt lövtak där de hänger druvklasarna av Albariño vilka har ett tjockt skal också som motsånd mot mjöldagg.

Stora pergolor med granitstolpar talar om vilken sort jordmån här finns. Med berg av granit som grund sandigt och tunt jordtäcke, skulle växterna drabbas hårt av torkan men som sagt det regnar fortfarande ofta här så detta problem dycker sällan upp.

 

Druvan Albariño är kraftigt kopplat till området, ända sedan vindistriktet  tillkomst användes namnet D.O Albariño, men eftersom man inte kan uppkalla ett ursprungsområde efter namnet på en druvsort tillät inte myndigheterna det. Namnet byttes då till det som nu används D.O. Rias Baixas. I vilket fall som helst att säga Albariño är detsamma som att säga Rias Baixas där 96% av vinodling är stockar av druvan Albariño.

 

Arbetsfilosofi:

I bodegas Terra de Lantaño övergick traditionerna som påbörjades på 80-talet, år 2004 till ett modernare framställningssätt. Då byggdes den nya bodegan med all modern teknologi. Vinerna tillverkas i ståltankar och med all modern utrustning som behövs för att tillverka kvalitesviner.

De tror starkt på Alvariñodruvan som en av de bästa vita druvsoter som finns, och satsar all sin odling  på denna sort. Alla deras viner är 100% Albariño vilka växer i en yta av 14,54 Ha delat i 6 fält.

ENO-007

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor  100% Albariño. Ett ungt vin där vi kan känna alla särdrag som druvsorten har.

 

6 flaskor Ruta 49 2019

 

Varför ett så konstigt namn?  kan man fråga sig Ruta 49 som betyder väg 49.

Ägaren svarar med ett leende och tar fram en fin berätelse. Det är hans livs väg sedan han foddes år 1949. Livets väg är kort och gäller att njuta av små saker, som har stort värde.T ex trevliga möten med vänner och ett glas gott vin.

Denna filosofi finns också mycket i vinet. Ett aromatiks vin med fruktdofter och en liten lätt mineralitet, komplext med fin syra. Passar utmärkt för en liten skaldjursfest. För ett trevligt moment. Passa på.

En gammal tradition i trakten var att när man öppnade en vin tunna sattes en lagerbladskvist i bodegans port för att visa att  nu började försäljningen från en ny vintunna. Då var det dags att komma och provsmaka.

På samma sätt sätter vi en lagerbladkvist så att ni ska veta att vi lanserar ett nytt vin till våra svenska kunder.