Vid den första lanseringen får vi veta mer om Garnacha-druvan som odlas i närheten av Toledo.
Om du vill veta mer och köpa en låda med 6 flaskor med två olika viner, läs vidare …

Bodegas Gonzalo Valverde

I  den lilla byn Alcabón i Toledotrakten i närheten av Gredosbergen ligger den här annorlunda bodegan ”Gonzalo Valverde”.

Känslan för gamla traditioner ledde till att familjen Valverde förvärvade en gammal bodega och även en av de äldsta  kända olivoljekvarnarna i Spanien. Olivoljekvarnen med alla sina redskap för framställning av  olja från oliverna är från arabtiden Den gamla bodegan är också från gamla tider och är formad av 19 s k ”tinajas” (lerkrukor) från 1700-talet.

I dag är bodegan förvandlad till en mycket originell restaurang och ett museum med många intressanta föremål. Den vänlige ägaren Julio berättar gärna om hur processen med oljeframställningen genom det 100-åriga maskineriet gick till och hur lerkrukorna installerades på plats inne i själva bodegan.

FAMILJENS ARBETSFILOSOFI

Fundamentet till den här bodegan ligger i dess vingård med sina gamla vinstockar av garnachadruvan, vilken förr i tiden ansågs som en andra klassens druva men som nyligen omvandlats till en av de mest lovprisade i världen. Den berömde vinkritikern Robert Parker gav ett vin på garnachadruvan år 2007 det högsta betyget och satte därmed fokus på garnachadruvan för alla vinälskare i världen.

Druvsorten Garnacha, som ursprungligen kommer från Aragonatrakten, har expanderat väldigt snabbt över spanska halvön och därefter till Frankrike och resten av världen. Idag är denna druvsort den som har mest areal i vinvärlden med 200.000 hektar, varav hälften i Spanien.

Gamla vinstockar, lågt skördeuttag och odling på hög höjd ger denna druvsort viner  med hög kvalitet.

Bodegan Gonzalo Valverde ligger i vinområdet Mentrida norr om den historiska staden Toledo, de tre kulturernas stad där judar, muslimer och kristna levde tillsammans i god harmoni. Ett bra exempel i vår konvulsiviska tid.

Vinfälten , ”terruños” (terroir på franska) har sin egna karaktär. Fattiga jordar, knapp nederbörd och vindskydd tack vare Gredosbergen är utmärkta förhållanden för att Garnacha skall ge det bästa resultatet.

Garnachadruvan blir mer och mer uppskattad i vinvärlden för sina eleganta aromer och sin utsökta smak med mjuka tanniner. Det är med denna druvsort som familjen Valverde tillverkar sina bästa viner från sina gamla vinstockar, kort beskärda och planterade som låga buskvinstockar med lågt skördeuttag, något som ger druvorna högsta kvalitet och smakrika, väl strukturerade, mjuka , eleganta viner.

Familjen Valverde odlar druvor enbart på egna vinfält. De är ekologiskt certifierade med minsta möjliga ingrepp i fälten , lågt skördeuttag och inväntan av den precisa tiden för skörden.

Vid avslutad skörd forslas druvorna till den moderna bodegan utrustade med ståltankers och den nödvändiga teknologin för jästkontroll och förvaring av vinerna.

 På senaste tiden har man tänkt sig experimentera med något parti vin genom att producera det i den gamla bodegans lerkrukor. Ett spännande äventyr, som dock får vänta till nästa år, men jag är redan nyfiken.

ENO-001

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor. Tre flaskor Mansagallo som är gjort med de äldsta vinstockarna av garnachadruvor från mer än 60 år gamla som familjen Valverde har i sina fält och tre flaskor Remedio del Rey med lite enklare stil också med garnacha druvor från 18 år gamla vinstockar, i båda fall skördas druvklasarna för hand för att inte skada frukten ock hålla sin integritet

De här två intressanta vinerna av garnachadruvan som tillverkas i bodegan ger en bra bild av potensialen som den här druvsorten kan ge i den här trakten.

Mensagallo 2014

 Ett vin gjort på druvor från de äldsta vinstockarna, handplockade

och lagrade på nya 225 liters ekfat under 9 månader.

Fin färg av körsbärsrött med aromer av mörk frukt, mörka och röda bär- (björnbär och blåbär)  torrefakta toner med inslag av kryddor och lakrits.

Har en trevligt rik och lång eftersmak.

Passar till de flesta kötträtter och grytor.

El Remedio del rey 2015

Även det gjort på garnachadruvan i en lite enklare stil med kortare lagring på ekfat i 3 månader.

Detta vin görs utan klarning och filtrering, de är daför de kan bildas bottensats vi rekommenderar dekantera vinet.

Vacker körsbärsfärg och aromer av mörka bär med inslag av vanilj.

Ett harmoniskt, välsmakande vin med lång eftersmak.

Passar utmärkt till grillat kött och starka korvar liksom ”chorizo”.