Bodegas Ricardana

 

Den här bodegan började som ett familjeprojekt år 2001 som ett sätt för att återvända till landet, trötta på storstaden Madrid där familjen levde  under 70- talet för att skaffa sig en framtid, de tänkte att de kunde sätta igång sina drömmar  i den lilla byn de hade lämnat  för några år sendan.

Pardilla är namnet på den här lilla byn i Ribera del Duero trakten, en plats där tiden går långsamt.

Högt placerad i Kastillan platån 900 meter över havets nivå, i ett landskap mellan den stora floden som ger namn till hela trakten Duero och den lilla bergskedjan som kallas Serrezuela. Vintern dröjer sig kvar här längre än vanligt i Spanien och sommarna är torra och mycket varma,  gamarna svävar runt hög upp i luften, de termiska strömmarna  hjälper dem utan vingslag att komma till stor höjd i luften. Nära byn finns ett naturreservat där gamarna har sina bon i bergsväggarna.

I ett sådant klimat som denna trakten börjar vinrankerna knoppas senast än i övriga delar av landet det sker i slutet av april  det är också de sista som skördas vilket görs i slutet av oktuber. En kort växt säsong som ge den högsta kvalitet.

Vi är i Ribera del Duero en utav de mäst legendariska vinområden i värden där vin var viktigt redan i medeltiden, befolkningen började  gräva djupa grottor i bergen för att tillverka  och bevara vinet i en sval och fuktig miljö.

 

Arbetsfilosofi:

Att deras vinfält är belägna i en erkänt berömd trakt vilket är mycket tillfredsställande. Deras fält ligger t.o.m. i en av de bästadelana i hela Ribera del Duero, i byn vid namn La Horra, vilket var känt sedan lång tid bakåt i tiden av bönderna i trakten som gav den högsta kvaliten av druvsorten Tinto fino som Tempranillo druvan kallas i det här området.

Familjens versamhet äger 20 hektar areal av Tinto fino ranker i hjärtat av Ribera del Duero, de tar hand om vingårdarna med stor omsorg och noggrannhet i fälten. Skördeuttaget är omkring 3.000-4.000 kg per hektar, för att nå det måste vinstockarna beskäras kort och göra de som kallas ”grönskörd” med vilket menas ta bort klasar och löv för att behålla den mängd klasar per planta som anses den optimala kvantitet druvor per planta.

Sonen Ricardo berättar att han känner sig nöjd med sin nya livsstil här i byn, glad att sköta vinrankorna med tanke på bästa möjliga resultat medan han sakta kör traktorn mellan vinraderna.

Hemma i vineriet arbetas det långsamt. De låter vinerna lagras i fat den tid som de anser behövs, inte de bestämda tider som regleringsrådet bestämmer att vinet skall lagras i fat för att nämnas som crianza eller reserva vilket minst är 12 månader.

De behåller vinerna i ek fat så lång tid de anser vinerna behöver.

 

Eno-013

1 flaskor av Ricardana Reserva 2013;

Gjord 100% av Tinto Fino druvsort från deras vinfält med vinrankor med mer än 25 års gamla. Det var en årgång som vinrankorna började att knoppas sent beroende av regn och kall vår och en svalare sommar än vanligt, jäst i 2 veckor i ståltank och mognad i ekfat under 30 månader. I maj 2017 buteljerades 4.000 flaskor utan varken klarning eller filtrering,  vi rekomenderar darför dekantera vinet.

Med intensiv färg och arom av mörka bär, kryddor och lakris. Elegant och i bra harmoni, med lång komplex eftersmak. Det passar utmärkt till ugnstekt lamm som är regionens specialitet.

1 flaskor av Ricardana Crianza 2015;

Gjord av Tinto Fino druvan, skördat 2015 en årgång som är vintagetklassificerad som utmärkt. Det var en torr sommar men det gjorde årgången blev så bra var en lagom sval höst vilket tillåt druvornas mognade till det perfekta, med kalla nätter och lagom värme på dagarna,  jäst 18 dagar i ståltank, där efter 20 månader i ek fat. I Maj 2017 buteljeras 5.000 flaskor.

Rubinröd färg med bred doft av mörka bär, kryddor med karaktär och finess med en touch av ek väl integrerad och lång eftersmak.

Det passar till grillad korv med stark smak såsom chorizo en annan specialiitet i trakten är morcilla de Burgos (blodkorv) mycket god, vilken skulle matcha perfekt.

1 flaskor av Ricardo I Crianza 2017;

Gjord 100 % av Tinto Fino från ett annat vinfält med kortare tid i ekfat (18 månader) ger det här vinet en enklare stil.

Med kraftig röd färg och intensiv fruktdoft av blåbär, bjönbär, mörka bär och kryddor, lagom strävhet av sin tanninstruktur.

Detta vin passar utmärkt till köttgryor.