Viña Cantariña

 

Det området vi nu ska resa till, El Bierzo,  är porten till Galizien.

Folk säger att platsen ligger mellan Kastilien och Galizien, med detta vill de betona att den inte tillhör något av länen utan ligger mitt emellan.

El Bierzo hör till Kastilien men har ett annorlunda klimatförhållande,  med stort inflytande från Atlanten, med högre fuktighet än normalt i det mycket torra Kastillen. Här regnar 30% mer i genomsnitt i Kastillen.

El Bierzo ligger i en vidsträckt dall omringad av berg. Åt vilket vädersträck än ser, ser man bergstoppar. De gamla husen täckta av skiffer avslöjar vilken sorts jord vi kommer att hitta i vinfälten.

 

Pilgrimsresa ”Camino de Santiago” passerar genom området, den går till och med rakt genom vinfältet Viña Cantariña på vägen till byn Villafranca.

Det år Sankt Jakobsdagen, 25 Juli, infaller på en söndag öppnar den lilla kyrkan sin heliga dörr för att ge pilgrimerna gudomlig förlåtelse.

Om man pratar om Bierzo måste man prata om dess mest kända druvsort Mencía, som för var dag vinner nya följare.

Legenden säger att druvsorten kom till trakten genom en munk  från Loiredalen med stockar av Cabernet Franc och därför räknas de båda druvsorterna som släkt. I de sista studierna har det  visat sig att så inte är fallet, de är annorlunda sorter.

Jancis Robinson den berömde MW skriver i sin hemsida om Mencía druvan:

”A higt quality grape grown widely in north-west-Spain, especialy Bierzo, making perfumed, relatively ligt-bodied reds. Highly distinctive”.

Det säger mycket om vad kan vi förvänta oss från Mencía.

 

 

Arbetsfilosofi

Viña Cantariña uppstod i form av ett familjeprojekt, där fem bröder ville återuppta det som deras farfar börjat för länge sedan. Han var en utav de första som ”flaskade” vin i Bierzo. Vanligt var annars att vin såldes i bulk direkt från tankarna. Tyvärr gick affärerna efter ett tag inte så bra och farfadern var tvungen att överlämna vinfälten till ett kooperativ för att klara skulderna.

De fem bröderna blev medvetna om att de kunde få tillbaka sin farfaderns vinfält av kooperativet. Då började de utan tvekan sköta marken på sitt eget sätt genom att undvika ogräsmedel och arbeta med rankorna på ett så naturligt sätt som möjligt.

De har återkommit som fågel Phoenix, vilken i den grekiska mytologin återföds från sin aska,  och med stor lust har börjat tillverka sina egna viner.

På bilden visar Santi med stor glädje sitt ikoniska vinfält kallat  ”Los Pinos” (Tallarna) som givit namnet till vinet som tillverkas av druvorna från fältet.

 

ENO-016

 

Cantariña är en utav dem första bodegorna att kvalificera sig i den nya reglering som DO Bierzo har tagit fram, vilken liknar den franska metoden som används i Bourgonge där det viktigaste är vinfälten för vinkvalitè.

Ett vin från ett visst fält ”vino de paraje” Las Gudiñas.

  • 6 flaskor Cantariña viña Los Pinos.

Ett vin från 2018 en del jäst i stora tunnor och med kort lagrinstid på franska ekfat 8 månader.

Djupt  körsbärsfärgat vin, fruktigt doft av röda bär med fin friskhet av sin högt syra och bra strävhet som balanseras utmärk i munnen.

Ett vin med djup eftersmak som passar bra till mustiga köttgrytor och annan mat med mycket smak.

Que aproveche¡¡¡¡.