Bodega Pardevalles

Ett stenkast från staden Leon ligger en forhöjd platå i oskyddad terräng  som kallas ”El paramo Leones”. Där har funnits vinrankor sedan urminnes tider utan vetskap om vilken stor potential som fanns där. Rankor av okända druvsorter som bara väntade på att få bli upptäckta av omvärlden. Så småningom började  vinexperterna tala om El paramo Leones som ett mycket intressant område för att ge kvalitetsviner.

Befolkningen från Leon är inte bara stolta över sin matkultur och sina goda viner, de är mycket stolta över stadens Domkyrka vilken har en central plats i folkets hjärtan. Där finns en av de vackraste glasmålningar i världen. Om man beskådar glasmålningarna noggtant hittar man motiv av vinodlingar och vinrankor som bevis för att det odlats vinrankor på platsen sedan långt tillbacka i tiden. I den gamla stadn ”El barrio humedo” går folket sina tapasrundor i området runt domkyrkan. De besöker bar efter bar där de njuter avläckra smårätter i kombination med utsökta lpkala viner, varav röda och rosèviner av druvan Prieto Picudo samt vita viner av druvan Albarin.

Druvan Prieto Picudo – översatt till svenska ”tätt spetsig” är druvsorten från området, vilken i stort sett endast hittas här i Leon. Namnet säger mycket om dess utseende med sina täta klasar och hårt packade av långa bär som slutar i en spets.

För i tiden användes den framför allt för att tillverka claret viner, men på senare tid har den visat sig vara en optimaldruva för framställning av lagrade röda viner med en perfekt balans mellan aromer, alkoholhalt och syra.
En unik druva för att tillverka röda viner med aromatisk doftr och frisk smak.

Den gröna druvan Albarin som också växer här har sitt ursprung från granntrakten Asturias, en annorlunda och sällsynt druvsort, som ger underbara blommiga toner med inslag av muskat och örtiga dofter. En dold skatt som troligen innom kort kommer att uppmärksammas bland vinkritiker. En överraskande smakupplevelse!

 

 

Arbetsfilosofi i Bodegan Pardevalles:

Efter några generationer som vinodlare, började farfadern att sälja sina viner i bulk år 1940. Det tog en tid innan hans söner byggde upp bodegan och tog fram den första vinflaskan av märket ”pardevalles” år 1997. Barnbarnen som i dag driver bodegan lägger fokus på att producera viner som uttrycker allt det som knyter an till den plats de tillhör.

Det är därför de har valt att gå emot trenden att använda mer kända druvsorter som exempelvis Tempranillo eller de franska sorterna Merlot, Syrah eller Cabernet till sina viner. De har istället valt att använda lokala druvsorter som har sitt ursprung från området- Av druvan Prieto Picudo gör de rosé och röda viner samt vita viner av druvan Albarin. Dessa är två av de mest okända druvsorter i varden, vilket i sig är en stor utmaning när det kommer till att marknadsföra sig på den konkurrenskraftiga vinmarknaden. Men tids nog kommer dessa viner att uppmärksammas världen över.

I den gamla byn finns massor av gruvor som befolkningen för i tiden använde för att tillverka vinerna i. Pardevalles använder  än i dag sin familjeärvda gruva till att fatlagra sina vineri. Nyckeln till gruvan ”de vises nyckel” är graverad med invigninsåret 1885. Nere i gruvan råder det optimala förhållande med en temperatur av  12º och en luftfuktigthet om 75%. Det är ett helt naturligt förvaringssätt och samtidigt mycket konstadeffektiv.

 

ENO-009

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskorvin från Bodegan Pardevalles, varav 3 flaskor av den vita sorten Albarin samt 3 flaskor lagrat rött vin från fältet Gamonal, gjort till 100% av druvan Prieto Picudo.

På detta sätt har du som vinälskare en unik chans att provsmaka viner gjorda på två av Spaniens mest okända druvsorter. Ett fynd för sällsynta-vinsäkare!

  • 3 flaskor Pardevalles blanco 2019 Albarin.

Ett vin som visar vilken potential druvsorten Albarin har, med sina fruktiga smaknoter av aprikos, äpple och citron i harmoni   med muskat toner.

Den friska syran skapar perfekt balans mellan alkoholhalt och strävhet.

 

 

3 flaskor Pardevalles Gamonal 2016

Gjort av druvan Prieto Picudo från vinfältet ”Gamonal”. Den steniga jordmånen där rankorna växer hämmar tillväxten av bladmassa, men bidrar till optimaldruvkvalitet. Lagrat ett år i en gammal 1800-talsgruva på fransk och amerikanska ekfat. Där vinet når sin mognad och perfekt balans mellan de kraffulla frukten och ekfatstonerna. Med lång eftersmak som ger en bra bild av vad druvsorter Prieto Picudo har att erbjuda.