Bodegas RICARDANA

Denna bodega började som ett familjeprojekt år 2001 som ett sätt för familjen att återvända till landet, trötta på storstaden Madrid där familjen levt sedan 70-talet för att skaffa sig en framtid, De ville nu förverkliga sina drömmar i den lilla by de en gång lämnat.

Pardilla är namnet på den lilla byn i Ribera del Duero, en plats där tiden går långsamt.Belägen högt på Kastillanplatån 900 meter över havet i ett landskap mellan den stora floden Duero, som gett namn till hela trakten, och den lilla bergskedjan Serrezuela. Här dröjer vintern sig kvar längre än som är vanligt i Spanien, och somrarna är torra och mycket varma . Gamar svävar runt högt uppe i luften. Med hjälp av termiska strömmar når de stor höjd utan vingslag. I närheten av byn finns ett naturreservat där gamarna har sina bon i bergväggarna.

I detta för trakten typiska klimat börjar vinrankorna knoppas senare än i övriga delar av landet. Detta sker i slutet av april och skörden sker också senare än i andra delar av landet nämligen i slutet av oktober. En kort växtperiod som ger den högsta kvalitet.,

I Ribera del Duero befinner vi oss i en av de mest legendariska vinområdena i världen, där vin var viktigt redan på medeltiden då befolkningen började gräva djupa grottor i bergen för att tillverka och bevara vinet i en sval och fuktig miljö.

FAMILJENS ARBETSFILOSOFI

 

Familjens vinfält är belägna i en erkänt berömd trakt. Fälten ligger t o m i en av de bästa delarna i hela Ribera del Duero, i byn La Horra, känd sedan lång tid tillbaka av bönderna i trakten såsom den som gav den högsta kvaliteten av Tempranillodruvan, som här kallas för Tinto Fino.

Familjen äger 20 hektar areal av Tinto Fino precis i hjärtat av Ribero del Duero. Vingårdarna tas omhand med stor omsorg och noggrannhet. Skördeuttaget är ca 3.000 – 4.000 kg per hektar. För att nå detta uttag måste vinstockarna beskäras kort och klasar och löv tas bort en s k ”grön skörd”för att på så sätt behålla den mängd klasar per planta som anses vara den optimala kvantiteten druvor per planta.

Medan sonen Ricardo sakta kör traktorn mellan vinraderna berättar han att han känner sig nöjd med sin nya livsstil här i byn. Glad att sköta vinrankorna med tanke på bästa möjliga resultat.

Hemma i vineriet arbetas det långsamt. Vinerna får lagras på fat den tid som man anser behövs. Inte de minst 12 månaderna som regleringsrådet bestämmer för att vinet ska få kallas crianza eller reserva. Vinerna lagras på ekfat så lång tid man själv anser att vinerna behöver.

ENO-002

 

Erbjudandet består av en låda med 3 flaskor innehållande:

1 flaska av Ricardana reserva 2013

Gjord på Tinto Fino från familjens vinfält från vinrankor mer än 25 år gamla, handplockade i mitten av oktober 2013. Det var en årgång då vinrankorna började knoppas sent beroende på en regnig och kall vår och en svalare sommar än vanligt. Jäst i 2 veckor i ståltank och mognat under 30 månader på fat (20 % fransk ek och 80 % amerikansk ek). I maj 2017 buteljerades 4.000 flaskor utan vare sig klarning eller filtrering. Vi rekommenderar därför att vinet dekanteras.

Vinet har färg och arom av mörka bär, kryddor och lakrits. Elegant och bra harmoni, med lång komplex eftersmak. Passar utmärkt till ugnstekt lamm, som är regionens specialitet.

1 flaska Ricardana Crianza 2015

Gjord på Tinto Finodruvan från stockar mer än 20 år gamla från familjens vinfält i Vega Rubial och El Viso. Skördat 2015, en årgång som är vintageklassificerad som utmärkt. 2015 var en torr sommar, men det som gjorde att årgången blev så bra var en lagom sval höst med kalla nätter och lagom dagsvärme, vilket tillät druvorna att mogna till det perfekta.

Druvorna handplockades första veckan i oktober, fick jäsa 18 dagar i ståltank och därefter på ekfat i 18 månader. I maj 2017 buteljerades 5.000 flaskor.

Rubinröd färg med bred doft av mörka bär, kryddor med karaktär och finess med en touch av ek väl integrerad och lång eftersmak.
Passar till grillad korv med stark smak såsom chorizo och till morcilla de Burgos (blodkorv), en av traktens specialiteter.

1 flaska Ricardo I Crianza 2015

Lik den förra men från en annan vingård med yngre plantor och kortare tid på ekfat, något som ger detta vin en enklare stil.

Kraftig röd färg, intensiv fruktdoft av blåbär, björnbär, mörka bär, kryddor och lagom strävhet av sin tanninstruktur.

Passar utmärkt till köttgrytor.