BODEGAS VIÑA ROMANA

Floden Duero är känd för sitt berömda vindistrikt. Nära dess mynning i Portugal ligger Oporto med sina klassiska viner, och i början av floden Ribera del Duero distriktet, två av de mest berömda vindistrikten i världen.

 

 

I mitten av den långa floden Duero på spanska sidan, nära gränsen till Portugal, hittar vi det här distriktet, som tillverkade vin redan på Romartiden. År 2007 fick distriktet ursprungsnamnet  ”Los Arribes”. Myndiheterna tog bort namnet Duero, kanske för att inte förarga det kända vindistriktet, som redan har Duero i sitt namn.

”Los Arribes” döljer en vin skatt av druvsorter, som väldigt få har provsmakat.

Landskapet i ”Los Arribes” har en kuperad terräng. Det är otroligt att man kan  odla i så branta marker. Man ser vinfälten luta sig mot floden i branta terrasser.

Långt tillbaka i tiden tillverkade de som levde här, ”bancales” breda trappor terrasser på sluttningarna. Något som tillåter odling av vinranker i så här branta fällt.

På fälten växer hundraåriga rankor med stor möda.  Druvsorter som är svårt att hitta på andra platser i Spanien, och som är okända i resten av världen. De branta bergen har bidragit till isolering från resten av världen och har därför behållit sina skatter inom trakten, druvsorter, som stort sett finns endast här.

Druvsorten Juan Garcia, lik som Svenson i Sverige, har  ett mycket vanligt spanskt namn, men är ganska svår att hitta utanför det här området.

Den finns nästan bara i  ”Los Arribes”.  En druvsort som trots sin höga kvalitet inte spridit sig. Den ger balancerade viner med låg alkoholhalt och låg syra.

Går att lagras på ekfat.

Bruñal, den andra druvsorten är nästan försvunnen, en minoritet druvsort (som bara går att hitta på specifika platser), i det här fallet,  bara i de tre byarna i närheten av bodega Viña Romana.

Denna druvsort upptäcktes inte förrän 2011av myndigheterna då den registrerades.

Denna gamla, nu återupptäckta druvsort, är mycket intressant.

 

 

Arbets filosofi

Det var år 2009 som Jose Luis Flores tog över vinbodegan i byn Villarino de los Aires, hans hustrus födelseort, i los Arribes trakten .

De förra ägarna skulle sluta tillverka vin. Folket i byn hade börjat lämna arbetet på vinfälten, de yngre sökte sig till städerna för att skaffa sig ett bättre liv, och det var de äldre som fick ta hand om vinrankorna, skörden blev mindre och mindre för varje år så till sist kände de att det var inte värt mödan.

Jose Luis kunde inte se denna stora vinpotencial med de så annurlunda druvsorter som fanns här försvinna. Han bestämde sig för att följa sin dröm och att överta vingården och bodegan. Han hade som man säger här, vintillverkning i blodet. Såsom amatör hade han gjort vin för länge sedan, men nu var det första gången han tillverkade på allvar.

Som en hjälte antog ansvaret för att de annorlunda druvsorterna Juan Garcia och framför allt Buñal inte skulle försvinna.

Han vill ta fram olika viner långt ifrån de som är kända.

Möjligheterna för det är utmärkta;

Vinrankor över hundra år gamla av annorlunda druvsorter odlade i dessa ”bancales” i branta sluttningar mot fluden som ger högre fuktighet än normalt i Kastillen.

Allt inverkar för att göra deras viner så speciella.

ENO-015

Erbjudandet består av 2 flaskor Imperio Homenaje i en snygg trädlåda. Det är ett vin som passar perfekt till julfirandet eller som present till alla vinälskare.

Vinet har erhållit guldmedalj i tävlingen VinDuero 2020

Vinet är gjort på 100% av druvsorten Bruñal en  unik druva som bara går att hitta på enstaka speciella platser.

Med djup doft av mörka bär, inslag av kakao och rostade kaffebönor. Fin och kraftfull karaktär  med kraftig smak utan att bli utmanande, perfekt balanserad, smakrik och med lång eftersmak.

Passar bra till  nötkött, viltkött eller varför inte utan något till.