BODEGAS ROCHAL

Vi fortsätter vår vinresa genom spanska vinområden. Nu tar vi oss fram till ett av de nyaste vindistrikten. Med namnet Sierra de Salamanca grundat för bara 10 år sedan (2010) och där endast 7 bodegor ingår.

I en låg bergskedja med djupa dalar där byggnaderna i de små byarna klättrar på sluttningarna. En plats med  gamla traditioner, där folk är stolta över sin kultur.

Befolkningen har hållit sig till en väldigt speciell druvsort, Rufete, knappast känd utanför Spanien och huvudsak konsumeras mest på hemmaplan. Man hittar den bara här eller i det nära vindistriktet Los Arribes.

Rufete är en druvsort med små, korta och täta klasar som kan ge viner med hög kvalitet. Friska, eleganta och mjuka viner för att dricka inom något år.

I den här bergkedjan består jordmånen av skiffer och granit  vilket ger eleganta viner som håller en hög syranivå som balanseras perfekt med alkoholhalten som vinrankorna når i det här klimatet med torra och varma sommar.

Den välkände vinkritikern Robert Parker skriver i en av sina artiklar (Oktuber 2015):

”Sierra de Salamanca is perhaps one of the smaller and younger appellations that seems more active. The delicate Rufete grape is able to produce bright rubycolored wines with floral aromas and fresh palate that very much fit the mold of what many consumers are looking for: drinkability and personality”.

När man läser sådana ord om vinet börjar man känna dofter och smaker innan man ens har prövat det och lusten att provsmaka vinerna väcks.

I trakten växer även andra mer populära och kända druvsorter som  Garnacha och Tempranillo med lokala namnen Calabres och Aragones, för länge sendan använda  för att blandas med den inhemska Rufete.

 

Arbetsfilosofi:

När man första gången pratar med ägaren, Carlos Martin, inser man att han inte vill visa sig för mycket, kanske lite blyg eller timid, efter några minuter provande av hans fantastiska viner visar han entusiastisk fram sin otroliga kunskap om inhemska druvsorterna. Hans nyfikenhet har fått honom att tillverka vin bara från några enstaka plantor som han tror är en gammal druvsort kallad piñonera, endas 4 flaskor användes för att försiktigt och grundligt forska fram vilken kvalitet de ger.

Carlos Martin vill stanna kvar i sin by som under de sista 50 åren förlorat 80% av befolkning. Det visar att  han är stolt över området gamla kultur vilket bl a visar sig när han på sina vinetiketter använder mönster med traktens traditionella broderier. Ett lejon representerar kraft, en fågel kvinnlighet, en hund lojalitet etc…

Han har lyckats att samla 6 ha i 12 småfält framför allt av druvsorten Rufete med tanke på att använda den i alla sina viner och därigenom ge deras speciella karaktär.

ENO-005

 

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor endast med druvan Rufete, två olika årgångar för att uppskatta hur druvsorten ändras med fatlaggring;

3 Flaskor Calixto Rufete 2019

Ett ungt vin som visar vad  vindruvan Rufete är. Inte alls smyckat med ekfat. Den har en fin ljus färg och en intensiv doft av röd frukt, hallon, jordgubbar. Frisk smak som känns lätt i munnen utan skarpa tanniner.

Ett lätt vin som passar utmärkt att börja festen med. Gärna med lite tilltugg,  några bitar medelstark ost, prinskorv och liknande eller med ren färsk pasta med bara smör och parmesanost.

 

 

 

 

3 Flaskor Calixto Bolosea 2018

 

 

Gjort av druvsorten Rufete lagrat i kort tid på franska ekfat. På så sätt får vinet komplexitet utan att tappa sin fruktkaraktär. Ett elegant vin med mycket frukt, blandat med en ton av rostat kaffe efter sin tid i ek. Ett vin för att dricka i välsällskap, matchar utmärkt  med kycklingrätter med svampsås,  ett vegetariskt alternativ är en krämig polenta med ugnsbakade grönsaker eller varför inte smörstekta svamp.