Bodega La Melonera

 

Om man befinner sig i provinsen Malaga i en av de trevliga turist byarna vid kusten och man vill besöka Bodegan La Melonera, måste man köra över berget ”Sierra de las Nieves”, på en slingrande vägar. Kurva efter kurva tar sig man sakta till RONDA en otrolig stad mix av hitoria, kultur och natur. En av Andalusiens vackraste byar med sitt mest kända landmärke ”puente nuevo” den nya bron. Bron förenar den äldsta moriska delen av staden med den nyare delen känd som El Mercadillo. Utsikten från bron över ravinen (El Tajo) är obeskrivligt vacker . En by med mång tusen åring historia, delat av den 100 meter djup spektakuläre klyftan.

En vacker landskap där man ser Andalusiens  typiska vita byarna blandat med fält där man ser fram för allt  olivträd, mandelträd och små fält med vinodling, den traditionella  Medelhavetskultur växer, mellan skogar av tallar och järnekar Spaniens national träd.

Om man tar sig till en ”Buena Vista” utsiktsplats man kan se de olika färger som landskapet ger.

Ronda berget har stort inflytande från Atlanten, fuktiga vindar från havet hejdas av berget vilket orsakar att de regnar så mycket här. Det är svårt att tro att byn, strax bredvid Ronda, Grazalema, är den plats i Spanien där det regnar mest, över 1.900 mm per året.

I ett hett klimat som i Andalusien ger vattnet möljgheter för vinrankorna att kunna växa, och tack vare höjden över havet 740 m blir det 20ºC temperatur skillnad mellan natt och dag och natt under druvornas mognaden perioden det har stort betydelse för att skap förutsättningar för god kvalitè på druvorna.

Fyra visionärer hade drömmen att återställa lokala druvsorter som nästan hade försvunnit. Druvsorter som Doradilla, Rome och Melonera en randig druva som man bara hittas här. Drömmen blev så småninggom verklighet och idag kan man prova viner gjorda av dessa druvsorter. Arvet som fenicierna gav oss för 1.200 år Före Kristus har inte gått förlorat.

 

 

Arbetsfilosofi:

man är där och provsmaka deras viner i skuggan av en enorm järnek brevid vinfälten och vinmakare Ana de Castro börjar att berätta sin arbetsfilosofi förstå man den kärlek och passion de lägger ned i sin vinodling.

Den stora utmaningen de mötte i början var att återställa de lokala druvsorterna som nästan var försvunna och att få dem inskriva in dem i det nationalla druvregistret där de tidigare inte fanns med.

Vita druvsorter som Doradilla med sin speciella eftersmak av salt dessutom den blå druvan Rome och den trevligaste av alla den randigt färgade Melonera. Druvsorter som berikar vinodlingspanoramat.

För att nå den de höga standard och kvalité de vilde, sökte de råd av en utav de bästa vinodlare Josep Lluis Perez pionjär i vindistriktet Priorat med bl. a. sitt unika uppbindnings system med en ringkonstruktion med plattjärn för att perfekt balansera kraft växt och druvkvalitét.

För att förbättra kvalitéten organiserade, Wine Creator, en träff med 20 experter band andra Michel Rolland, Jancis Robison och Peter Sisseck för att få deras åsikter om produktion metodernas betydelser för vinkvalitèn och på det viset belysa den globaricering och likriktning som vinodlingen börjat följa. De flesta använder identiska metoder, på såsätt  förlårar man identiteten och man dödar terroir.

 

 

ENO-020

Erbjudandet består av en låda med 6 flaskor av märket La Encina del Ingles, som betyder Engelsk JärnEk till minne av alla romantiska författare som på 1800-talet for till Granada genom det här området, som var känt som Great South Tour.

  • 3 flaskor La Encina del Ingles Blanco.

Ett vitt vin från 2021 framställt på de typiska vita druvsorter som man tillverkar söta viner av i Andalusien Moscatel Morisco och Pedro Ximenez plus Doradilla.

Ett torrt vitt vin friskt och fruktigt med fräsh syra som ger en lång efter smak, mineral toner som druvsorten Doradilla ger.

Serveras vid 8-10ºC som aperitif tillsammas med oliver, rostad mandel eller rätter som fiskgratäng, sallader med skaldjur.

  • 3 flaskor La Encina del Ingles Tinto.

Ett rött vin från 2021 med 50% druvsorten Tintilla de Rota också en bortglömd druvsort som ger viner en djupare färg och bra balans mellan alkoholhalt och syra. Perfekt för att mixa med Garnacha och Cabernet Sauvignon som i det här fallet. Lagrat 5 månader i stora ekfat som kallas “fudres” som rymmer mer en 5.300 liter.

Mjukt och bärigt. Serveras vid 14-16ºC tillsammas med lagrad ost, spansk skinka eller kötträtter.