Enobalund

Shop

Fondillon

Vi vill presentera ett legendariskt vin som många har hört talas om men få har provat.

Bara kungar och adelsmän hade sådana viner i sitt skafferi.

Vi pratar om Fondillon ett mytomspunnet vin som kungen Louis den XIV av Frankike ”Solkungen”, talar om redan på 1700- talet.

Andra kändisar som också talat om det här mytiska vinet är författaren Alexander Dumas i bl.a sitt mest berömda verk Greven av Monte Cristo och Daniel Defoe.

Det sägs också att det var den sortens vin som följde med på världens första resa av Magallan & Elcano 500 år sedan.

I ett sjunket fartygt från kriget mellan Spanien och Napoleon på 1800-talet har man hittat flaskor av Fondillon som kaptenen hade i sin hytt i perfekt skick efter 200 år.

Den här vinsorten är ursprungligen från Alicante en kuststad i sydvästra av Spanien mest känd som turistort på Costa Blanca. Men det är inte bara sol och strand som finns här, skrapar man lite på ytan upptäcker man många kulturella och historiska evenemang. Ett av dem kan vara mytvinet ”Fondillón” som nu endast tillverkas av 7 bodegor.

De använder druvsorten Monastrell den populäraste medelhavsderuvan.

Man väntar ända till november månad för att skörda när klasarna är något övermogna och vissa druvor som russin. Klasarna krossas och man utvinner en liten mägnd sötmust som sakta jäser utan tillsats av svavel eller industrijäst. Det är en must som innehåller mycket socker, jäststammarna klarar inte att förvandla allt socker till alkohol så i slutet behåller vinet en viss sötma och en alkoholhalt över 16,5 %.

Fondillón blir aldrig förstärk med alkohol eller socker vilket görs i resten av starka viner i världen, Portvin, Madeira och PX. Fondillon är helt naturligt.

Efter att vinet är färdigt, lagras den lång tid i gamla tunnor, stora ekfat som rimmer 1730 liter, minst under 10 år då den blandas med bottensatsen, ett sediment av färgämnen och sockerämner som ger sin speciella karaktär till vinerna.

Ferran Centelles författare till Jancis Robinson magasin skev artikeln ”Alicante´s hidden treasure – Fondillón” där han ger det maximala betyget 20 poäng till en Fondillon och påstår om de vinerna:

”Here´s a magnificent wine that derserves UNESCO world heritages status”.

När man smakar detta vin är det som en smak genom tidernas gång.

Fondillon har gjort en överenskommelse med tiden medan allt förfars av tidensgång blir detta vin bara bättre och bättre.

Man måste lagra det vinet minst 10 år, men på marknaden finns viner med mer än 50 års lagring. Ett arv man har stort respekt för.

ARBETSFILOSOFI:

Rafael Poveda är vinmakare för gruppen MG Wines vilka äger Bodegas Monovar som har en skatt på 100 tunnor mångårig Fondillon.

Det är speciella tunnor, stora ekfat som rymmer 1730 liter, man kan inte använda nya tunnor utan de måste söka efter gamla som vissa familjer i trackten kan ha kvar. Rafael har försiktigt förflyttat de gamla tunnorna till den nya bodega där allt är rent och med perfekt kontroll över fuktighet och temperatur och med bästa omsorg av dessa historiska tunnor.

Liksom det var med hans far känner sig Rafael Poveda själv som vårdnadhavare av de här gamla vinerna. Han har tagit flaggan som hans far överlämnat till honom och han ska i sin tur  lämna den till sin brorson. När man säljer vinerna som ens farfar tillverkat känner man ett stort ansvar.

När man förstår; att för att dricka dessa viner behövs en generation för att framställa det, börjar man inse vilket vin man har i glaset.

Rafael Poveda kommer från en familj som tillverkat Fondillon i evighet annars skulle det inte funka, nu håller han på att tillverka de viner som hans barbarn kommer att  sälja om 20 år.

Grupen MG Wines samlas 6 bodegor i trakten med olika viner som kan uppfylla alla krav som kunderna kan ha,  men Fondillon är sitt ikoniska vin, ett arv som de inte vill ska försvinna.

FONDILLON ”ESTES DONDE ESTES” (WHEREVER YOU ARE)

Den här Fondillon är från 1996 med mer än 20 år lagring på gamla tunnor. Ett vin som går emot dagens trender, där allt går snabbt. Ett vin för att njuta långsamt framför brasan i en öppen spis medan snön faller ute, blir man medveten om att tiden ej stannar.

Fondillons doft av gamla mahogny möbler med smaker av rostad mandel och fikon känns silkeslen och omsluter munnen. Något söt blandat med syra och salthalt. Med en evig eftersmak.

Servera den mellan 16-18 grader i starkvinglas, flaskorna kan lagras stående.

Ett suveränt efterrättsvin som passar bra till chokladtårtor eller mandeltårtor men vinet passar bra också som aperitif med rostade mandel.

Storebror till den här Fondillon är Fondillon 50 år ”Siempre te esperare” (I will always wait for you) ett vin för att överraska alla expertiser.

Den fick priset för det bästa spanska vinet från Alimentos de España.

Den perfekta present för att fira 50 årsjubileum.

Skip to content